هلپ چک
مرجع یادگیری و ثبت سفارش

فرمت های فتوشاپ و کاربرد هر یک

تصویر ایکون فرمت ها

فهرست مطالب

امروز نرم افزار طراحی متعددی در اختیار کاربران قرار گرفته.و به عنوان مثال چند تا از پرکاربرد ترین آن ها که می توان نام برد: Photoshop و Corel Draw و Illustrator که هرکدام فرمت اختصاصی و همچنین مشترک بین هم دارند.

و از همین جهت سوالاتی هم چون فرمت های اصلی فتوشاپ کدام است؟ یا پروژه چاپی را با چه فرمتی ذخیره کنیم؟ یا فرق بین PSD TIFF PDF در چیست؟ لوگو را با چه فرمتی ذخیره کنیم؟و …

خب لازمه هر طراحی اینکه بداند هر پروژه خاص نیاز به چه خروجی دارد،و با انواع فرمت های خروجی فتوشاپ و یا دیگر نرم افزار ها آشنا باشد.زیرا ذخیره سازی با یک خروجی غیر مرتبط و اشتباه باعث افت کیفیت نهایی و نابودی پروژه می شود.به همین دلیل قرار است فرمت فایل های فتوشاپ که پرکاربرد و رایج ترین این نرم افزار است را معرفی کنیم.زیرا Photoshop یک نرم افزار قدرتمند در زمینه طراحی، چاپ، تبلیغات و این گونه موارد است و چون از نوع رستر است خروجی های ذخیره سازی در آن از انواع مختلفی است.

از فرمت های پیشفرض فتوشاپ که میتوان به آن اشاره کرد:

تصویر تمام خروجی پیش فرض

PSD,PDD / PSB / BPM,RLE,DIB / GIF / DCM,DC3,DIC / EPS / IFF,TDI / JPG,JPEG,JPE / MPO / PCX / PDF,PDP / RAW / PXR / PNG,PNS / PBM,PGM,PPM,PNM,PFM,PAM / SCT / TGA,VDA,ICB,VST / TIF,TIFF

هر کدام از آن ها کاربرد و ویژگی مختص به خود را دارد.که اگر آگاهی داشته باشیم تاثیر بسزایی در کیفیت نهایی حاصل می شود.

پس در ادامه مطلب با ما همراه باشد.

فرمت PSD(Photoshop document)

خروجی psd

Psd فرمت پیشفرض و اختصاصی خود فتوشاپ است.که طبق استاندارد های لازم،توسط شرکت adobe ایجاد شده. و هنگام خروجی گرفتن در شرایطی که تغییری در بخش انتخاب فرمت صورت نگیرد پروژه با فرمت psd ذخیره می شود.

از جمله ویژگی آن:

  1. پشتیبانی از حالتهای رنگی RGB ، CMYK، lab color، multichannel، grayscale
  2. ذخیره پروژه به صورت لایه باز ( یعنی بعد از ذخیره سازی با این فرمت یا دانلود یک فایل با فرمت psd متوجه میشوید که تمام لایه ها، ماسک ها، مد های رنگی،کانال ها، مسیر ها، و… قابل ویرایش دوباره نیز هست)
  3. ویژگی مثبت دیگر این است که فرقی ندارد در کدام نسخه از فتوشاپ خروجی گرفته می شود. زیرا تمامی نسخه های فتوشاپ از این فرمت پشتیبانی میکنند.
  4. حجم و کیفیت در این فرمت بسیار بالاست و طراحی تا ابعاد ۳۰.۰۰۰*۳۰.۰۰۰ پیکسل را پشتیبانی می کند.

فرمت PSB (Photoshop big)

خروجی psb

میتوان گفت psb فرمت پیشرفته شده psd است که از حجم بزرگتر پشتیبانی میکند. و جهت رفع محدودیت psd قرار گرفته شده است.همان طور که گفتیم psd از ابعاد ۳۰.۰۰۰*۳۰.۰۰۰ و تا حجم ۲ گیگابایت پشتیبانی میکند.اما اگر پروژه ای ابعاد بزرگ تری نیاز داشته باشد می توان از psb استفاده کرد، زیرا از ابعاد ۳۰۰.۰۰۰*۳۰۰.۰۰۰ و حجم ۲ اگزابایت پشتیبانی میکند.

از جمله ویژگی آن:

  1. پشتیبانی از ابعاد بزرگ با حجم بالا
  2. همانند فرمت قبلی به صورت لایه باز است
  3. اگر ابعاد پروژه ۳۰۰.۰۰۰ و بالاتر باشد فتوشاپ به صورت خودکار psb راجایگزین psd میکند(نکته: بازکردن فایل های psb در کلیه نسخه های فتوشاپ ps6 و بالاتر امکان پذیر است.)

فرمت JPG’JPEG (Jonit photographic experts grop)

فرمت jpg

این فرمت جز پرکاربرد ترین و داری محبوبیت زیادی است،که در دوره ها و زمان های مختلف این محبویت را کسب کرده و خواهد داشت. تقریبا بیشتر رسانه و سخت افزار ها از این فرمت پشتیبانی میکنند و این موضوع یکی از دلایل محبوبیت این فرمت است.

بیشتر قالب های فرمت تصاویر وب و عکس های دیجیتالی که توسط همین گوشی موبایل شما ذخیره میشود همین فرمت JPG (JPEG) است.اما این محبوبین نشان دهنده ارئه کیفیت عالی نیست.

زیرا این فرمت تصاویر را فشرده سازی میکند و این عامل باعث افت کیفیت میشود.که به همین علت از JPGدر کار های چاپی استفاده نمیکنند زیرا بعد چاپ پیکسل های طرح نشان داده میشود و عملاً آن چاپ غیر قابل استفاده میشود.

نکته منفی خروجی JPG این است که، بعد از هر بار باز کردن در نرم افزارهای ادیت کیفیت آن کاهش می یابد.

از جمله ویژگی آن:

  1. پشتیبانی از حالتهای رنگی  CMYK، groy scale، RGB
  2. حجم کم که باعث اشتراک گذاری آسان در رسانه های مختلف میشود
  3. تصاویر با خروجی JPG در اکثر برنامه های نمایش تصویر قابل مشاهده است
  4. فرمت استاندارد انتشار WEB

فرمت GIF (graphics interchange format)

خروجی gif

این فرمت بیشتر برای صفحات وب و (دیجیتال:همانند گیف های، اپلیکیشن های رسانه ای گوشی موبایل) و اکثر مرورگر ها این فرمت را پشتیبانی میکنند.و بخاطر حجم و طیف رنگی کم (۲۵۶) سریع در صفحات وب بارگذاری میشوند.

تصاویر که با خروجی GIF ذخیره می شوند قایلیت شفاف یا (Transparent) شدن را دارند (برای مثال:سوژه با بک گراند خالی و بدون هیچ رنگی) همچنین قابلیت متحرک (همانند انمیشن های اپلیکیشنی مثل تلگرام) و ثابت را دارا است.

اما به دلیل حجم کم تصاویر را از ۲۵۶ رنگ ایجاد میکند و اگر تصاویر با کیفیت قرار دهید خودکار رنگ های تصویر به نزدیک ترین رنگ های جدول ۲۵۶ رنگی تغییر پیدا میکند.به همین علت طرح های که دارای طرف رنگی بیشتری هستند GIF مناسب نیست.

با نرم افزار فتوشاپ میتوان انمیشن های ساده طراحی کرد اما برای طرح بزرگ و حرفه ای مناسب نیست.

از جمله ویژگی آن:

  1. حجم کم
  2. به علت ساپورت مرورگر ها، میتوان در هر سیستمی این فرمت را مشاهده کرد
  3. ساخت انمیشن کوتاه و ساده

فرمت PNG(portable network graphic)

فرمت png

این فرمت همانند گیف از قابلیت (Transparent) پشتیبانی میکند و همچنین محدودیت های گیف را ندارد اما حالت انمیشنی و متحرک را دارا نیست.

این فرمت ترکیب و نسخه پیشرفته شده GIF و JPG است زیرا روش فشرده سازی GIF اما بدون افت کیفیت و جدول نامحدود رنگی JPG را در خود دارد.و جزء تصاویر استاندارد جدید صفحات وب است.

و بیشتر لوگو ها و استیکر هایی که مشاهده میکنید از همین فرمت تشکیل شده است.

از جمله ویژگی آن:

  1. فشرده سازی تصاویر بدون کاهش کیفیت
  2. پشتیبان از قابلیت Transparent (شفافیت)
  3. طیف رنگی گسترده

فرمت TIFF(tagged-image file format)

فرمت tiff

این فرمت یکی از خروجی مورد علاقه برخی از طراحان برای پروژه چاپی هست.زیرا همانند psd قابلیت لایه باز بودن را دارد و مزیت های آن این است که برای مثال JPEG تصاویر  RGBو ۸ بیتی را پشتیبانی میکنند.اما این فرمت علاوه بر آن تصاویر چند لایه CMYK و ۱۶ بیتی را پشتیبانی میکند.که همین موضوع باعث افزایش کیفیت و حجم خروجی شود.

از دیگر مزیت های  TIFFاینکه همانند  JPEGفشرده سازی خواهد شد.اما به دو صورت و نسبت به نوع بهره وری روش اول: (بدون افت کیفیت یا Lossless همانند PNG) روش دوم: (با افت کیفیت یا Lossy همانند JPEG)

از جمله ویژگی آن:

  1. پشتیبانی از حالتهای رنگی  CMYK، groyscale، RGB
  2. بهترین و پراستفاده ترین فرمت برای پروژه چاپی
  3. لایه باز بود با وجود این که بعد ذخیره سازی با نرم افزار های مشاهده سیستم قابل مشاهده است

فرمت EPS (encapsulated post script)

خروجی eps

این خروجی بر پایه وکتور و بیت مپ بوده،بیشتر برای نرم افزار کورل و ایلوستریتور،اما این قابلیت برای فتوشاپ هم قرار داده شده.

توضیح خلاصه ای که میتوانم درباره وکتور بدم این است که: vector تصویری با معادله ریاضی است و این امکان را به شما میدهد که طراح شما در مقیاس خیلی بزرگ (تابلوهای تبلیغاتی،بیلبورد تبلیغاتی و…) طراحی کنید.بدون اینکه افت کیفیت داشته باشید و این به دلیل بیت مپ هایی موجود در آن است که به هر پیکسل می گوید در هر اندازه چه سایز و رنگی داشته باشد که در مقیاس بزرگ تصویر به شکل پیکسل پیکسل باعث افت کیفیت نشود.

از جمله ویژگی آن:

  1. طراحی تصاویر مقیاس بزرگ
  2. مورد استفاده برای چاپ (اما همه چاپخانه ها {در ایران} از این فرمت پشتیبانی نمیکنند)

فرمت (Scalable Vector Graphic) SVG

خروجی svg

فرمت SVG یکی دیگر از زیر مجموعه وکتور هست (همانند EPS ) میتوان گفت فرمت هایی که زیر مجموعه وکتور هستند.در کارهای با ابعاد بسیار بزرگ و بسیار کوچک پرکاربردترین هستند.چون هر تعداد و مقدار تغییری در آن دهید باز هم بدون افت کیفت،می توانید خروجی بگیرید.

به همین دلیل SVG یکی از خروجی های مورد علاقه طراحان لوگو،آیکون است.همچنین قابلیت انمیشن تحت وب را دارا است.

یک نکته در مورد خروجی گرفتن با این فرمت:در نرم افزار فتوشاپ SVG در بخش فرمت های کلی و پیش فرض فتوشاپ وجود ندارد.به همین دلیل برای خروجی گرفتن به صورت SVG .از بخش منو ها (FILE/Export/Export Az) و حالا کافیه از بخش Formats خروجی svg را انتخاب کنید.

از جمله ویژگی آن:

  1. خروجی مناسب لوگو ایکون پروژه با ابعاد بالا
  2. تغییر سایز بدون افت کیفت
  3. پشتیبانی وب از این خروجی

فرمت PDF (Page Description Format)

فرمت psd
 

PDF یکی از سندهای بارزش و پرکاربرد طراحان برای کار های چاپی هست. و تقریبا بیشتر چاپخانه ها این خروجی را می پذیرند.چون از کیفیت بالایی برخورداره و این کیفیت بالا باعث افزایش حجم نمی شود. و همچنین لایه باز بودن آن باعث میشود بعد ها بتوان تغییرات را دوباره اعمال کرد.و این ویژگی ها باعث شده که طی زمان جایگزین EPS شود.

یکی از ویژیگی های این فرمت، امکان تغییر استاندارد های ذخیره سازی است.که استاندارد های تحت PDFX وجود دارد.که برای ورژن های مختلف نرم افزار ها مورد استفاده قرار می گیرد، و فرمت مطلوب چاپخانه ها هست.به این دلیل که علاوه بر کاهش بالای حجم فایل بر روی کیفیت تاثیری نمیگذارد. و امکان چاپ با کیفیت بالا فراهم می شود.

از جمله ویژگی آن:

  1. از پرکاربرد ترین فرمت برای چاپ
  2. پشتیبانی از حالتهای رنگی lab color، CMYK، grayscale و bitmap
  3. امکان تغییر استاندارد ذخیره سازی (PDFX)

آشنایی با فرمت های فتوشاپ علاوه بر اینکه تسلت شما بر روی کار را افزایش میدهد.باعث افزایش کیفیت و همچنین رضایت کارفرما می شود.

خلاصه ای کلی از ویژگی فرمت ها

PSD: یکی از خروجی های با قابلیت لایه باز که باعث می شود هرگاه نیاز به تغیی خاصی شود،بتوان به تمام لایه ها وغیره دسترسی داشته باشیم.

PSB: این خروجی هم تمام ویژگی PSD را دارد و تنها تفاوت آن ها در ابعادی است که پشتیبانی میکنند.

JPEG: حجم کم و نمایش در بیشتر رسانه ها اعث محبوبیت این خروجی شده و همچنین از فرمت های است که وب از آن پشتیبانی میکند.(خروجی پیشنهادی برای رسانه دیجیتالی)

GIF: حجم کم و قابلیت ساخت انمیشن های کوتاه و همچنین قابلیت Transparent (شفاف بودن بک گراند)را دارا است و همانند JPEG،جزء خروجی هایی است که وب پشتیبانی میکند.(خروجی پیشنهادی برای رسانه دیجیتالی)

PNG: این خروجی بخاطر قابلیت هایی که دارد این چند سال اخیر جزء خروجی ها پرکاربرد شده است.از جمله قابلیت هایی که میتوان اشاره کرد.قابلیت فشرده سازی بدون افت کیفیت و همچنین Transparent بودن آن.که لوگو ها و استیکر هایی در فضای مجازی وجود دارند، با این فرمت ذخیره شداند(خروجی پیشنهادی برای رسانه دیجیتالی)

TIFF: این خروجی جزء فرمت های مخصوص پروژه های چاپی است.و قابلیت لایه باز و Transparent دارد با این وجود در نرم افزار های نمایش تصویر پیشفرص سیستم ها هم نمایش داده می شود.(خروجی پیشنهادی برای چاپ)

EPS: این خروجی برای طراحی تصاویر وکتور مورد استفاده قرار میگیرد و میتوان گفت قابلیت های آن شباهت هایی با PSD را دارد.همچنین از این فرمت برای چاپ استفاده میشود.اما همه چاپخانه ها این خروجی را پشتیبانی نمی کنند.

svg:خروجی مناسب برای پروژه های با ابعاد خیلی بزرگ و خیلی کوچک،لوگو،ایکون،بنر های تبلیغاتی.

PDF: خروجی مورد علاقه طراحان و چاپخانه های برای پروژه های چاپی است.که علاوه بر این که تمام قابلیت های PSD را دارا است.از حجم بسیار کمی دارد و این باعث افت کیفیت هم نمی شود.(خروجی پیشنهادی برای چاپ)

آخرین مقالات

دوره طراحی سایت
دوره رایگان طراح شو

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *